Population information

Order name Charadriiformes
Family name Charadriidae
Scientific name Charadrius nivosus Common name Snowy Plover
Population name nivosus, Pacific
Breeding range Pacific coast of Washington to California, Baja California, W Mexico Non-breeding range Coastal Washington, Oregon, California & Mexico
Red List Category Near Threatened
Ramsar regions Neotropics North America
Notes Charadrius alexandrinus, C. dealbatus and C. nivosus (del Hoyo and Collar 2014) were previously lumped as C. alexandrinus (see BirdLife International (2016) Species factsheet: Charadrius nivosus.)

Conservation Framework

Conservation framework Notes
WHSRN
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 0 0 2,000 2,000 [R95]
WPE 4 0 0 2,500 2,500 [R473]
WPE 5 2012 2012 2,900 2,900 Census based [R1007]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1990 2000 DEC [R95]
WPE 4 1990 2000 DEC [R95]
WPE 5 2003 2012 DEC Good [R95]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 20
WPE 4 2006 25
WPE 5 2012 30

References

  • R95 - Brown, S., C. Hickey, and B. Harrington, eds. 2000. The U.S. Shorebird Conservation Plan. Manomet Center for Conservation Sciences, Manomet, MA.
  • R473 - Morrison, R.I.G., McCaffery, B.J., Skagen, S., Andres, B., Page, G., Jones, S., and Gill, R.E. 2005. Population estimates of North American shorebirds, 2005. Draft MS.
  • R1007 - Andres, B.A., Smith, P.A., Gratto-Trevor, C.L. & Morrison, R.I.G. 2012. Population estimates of North American shorebirds. In prep. [Temporary reference; final title to be confirmed.]

Notes




Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on