Population information

Order name Charadriiformes
Family name Charadriidae
Scientific name Charadrius nivosus Common name Snowy Plover
Population name nivosus, Interior Atlantic
Breeding range Interior USA Non-breeding range Pacific and Gulf coasts USA and Mexico (including Baja), Atlantic Florida, Bahamas, Caribbean
Red List Category Near Threatened
Ramsar regions Neotropics North America
Notes Charadrius alexandrinus, C. dealbatus and C. nivosus (del Hoyo and Collar 2014) were previously lumped as C. alexandrinus (see BirdLife International (2016) Species factsheet: Charadrius nivosus.)

Conservation Framework

Conservation framework Notes
WHSRN
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 0 0 13,200 13,200 [R95]
WPE 4 0 0 13,200 13,200 [R95]
WPE 1 0 0 -1 -1
WPE 2 0 0 -1 -1
WPE 5 2012 2012 16,700 29,200 Census based [R1007]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1990 2000 DEC [R95]
WPE 4 1990 2000 DEC [R95]
WPE 1 0 0 Unknown
WPE 2 0 0 Unknown
WPE 5 2003 2012 Unknown No idea [R1007]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 130
WPE 4 2006 130
WPE 1 0 -1
WPE 2 0 -1
WPE 5 2012 220

References

  • R95 - Brown, S., C. Hickey, and B. Harrington, eds. 2000. The U.S. Shorebird Conservation Plan. Manomet Center for Conservation Sciences, Manomet, MA.
  • R1007 - Andres, B.A., Smith, P.A., Gratto-Trevor, C.L. & Morrison, R.I.G. 2012. Population estimates of North American shorebirds. In prep. [Temporary reference; final title to be confirmed.]

Notes




Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on