Population information

Order name Charadriiformes
Family name Charadriidae
Scientific name Charadrius nivosus Common name Snowy Plover
Population name occidentalis
Breeding range Coastal Peru to SC Chile Non-breeding range
Red List Category Near Threatened
Ramsar regions Neotropics
Notes Charadrius alexandrinus, C. dealbatus and C. nivosus (del Hoyo and Collar 2014) were previously lumped as C. alexandrinus (see BirdLife International (2016) Species factsheet: Charadrius nivosus.)

Conservation Framework

Conservation framework Notes
WHSRN
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 2 0 0 1 10,000 [R571]
WPE 3 2001 2001 1 10,000 [R570]
WPE 4 2001 2001 1 10,000 [R570]
WPE 1 0 0 -1 -1
WPE 5 2001 2001 1 10,000 Best guess [R570]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 2 1985 1995 DEC [R571]
WPE 3 1990 2000 DEC [R570]
WPE 4 1990 2000 DEC [R570]
WPE 1 0 0 Unknown
WPE 5 1990 2000 DEC [R570]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 2 0 -1
WPE 3 2002 100
WPE 4 2006 100
WPE 1 0 -1
WPE 5 2012 100

References

  • R571 - Schlatter, R. (pers. comm.). 1996. Unpublished information on Southern South American waterbirds.
  • R570 - Schlatter, R. (In litt.). 2002. Unpublished information on Southern South American waterbirds.

Notes




Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on