Population information

Order name Charadriiformes
Family name Scolopacidae
Scientific name Calidris canutus Common name Red Knot
Population name rufa
Breeding range Canadian Low Arctic Non-breeding range NE & S South America
Red List Category Near Threatened
Ramsar regions Neotropics North America
Notes

Conservation Framework

Conservation framework Notes
WHSRN
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 1 0 0 125,000 125,000 [R170]
WPE 3 0 0 60,000 60,000 [R25]
WPE 4 0 0 20,000 25,000 [R74]
WPE 2 0 0 125,000 125,000 [R170]
WPE 5 2012 2012 25,000 25,000 Census based [R1007]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 1 1982 1992 STA [R170]
WPE 3 1986 2002 DEC [R294]
WPE 4 1986 2005 DEC [T851] [R294]
WPE 2 0 0 Unknown
WPE 5 2003 2012 DEC Good [R1007]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 1 1994 1250
WPE 3 2002 600
WPE 4 2006 225
WPE 2 1997 1250
WPE 5 2012 250

References

  • R170 - Davidson, N.C. and Piersma, T. (eds.). 1992. The migration of Knots. Wader Study Group Bulletin 68. Special Issue.
  • R25 - Baker, A.J., Gonzalez, P.M., Minton, C.D.T., Carter, D.B., Niles, L., Nascimento, I.L.S., and Piersma, T. In press. 2000. Hemispheric problems in the conservation of Red Knots (Calidris canutus rufa). Proceedings of the 6th Neotropical Ornithological Congress
  • R294 - Harrington, B.A. 2001. Red Knot (Calidris canutus). In the Birds of North America, no. 563 (A. Poole and F. Gill, eds.). The Birds of North America, Inc., Philadelphia, PA.
  • R74 - Blanco, Daniel, in litt. 2005.
  • R1007 - Andres, B.A., Smith, P.A., Gratto-Trevor, C.L. & Morrison, R.I.G. 2012. Population estimates of North American shorebirds. In prep. [Temporary reference; final title to be confirmed.]
  • R1538 - Morrison, R. I. G. in litt. 10 march 2015.

Notes

  • T851 - The precipitous decline continues.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on