Population information

Order name Anseriformes
Family name Anatidae
Scientific name Anser erythropus Common name Lesser White-fronted Goose
Population name NE Europe & W Siberia/Black Sea & Caspian
Breeding range W Siberia Non-breeding range Caspian
Red List Category Vulnerable
Ramsar regions Asia Europe
Notes In WPE4 this population belonged to one single population, N Europe & W Siberia/Black Sea & Caspian. This population was separated into three populations following Jones et al. (2008) into the following populations: - Fennoscandia/Eastern Mediterranean: not including the supplemented/reintroduced population in Swedish Lapland/Netherlands - W Siberia/Caspian & SW Asian - Supplemented/Reintroduced population in Swedish Lapland/Netherlands

Conservation Framework

Conservation framework Notes
CAF Action Plan added WPE5
AEWA
EUBD
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 5 1999 2009 10,000 21,000 Expert opinion [R866]
CSR 6 1999 2009 10,000 21,000 Expert opinion [R866]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 5 1999 2006 STA? No idea [R866]
CSR 6 1999 2006 STA? No idea [R866]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 5 2012 140
CSR 6 0 -1

References

  • R866 - Fox, A.D., Ebbinge, B.S., Mitchell, C., Heinicke, T., Aarvak, T., Colhoun, K., Clausen, P., Dereliev, S., Faragao, S., Koffijberg, K., Kruckenberg, H., Loonen, M.J.J.E., Madsen, J., Mooij, J., Musil, P., Nilsson, L., Pihl, S., and Van der Jeugd, H. 2010. Current estimates of goose population sizes in estern Europe, a gap analysis and an assessment of trends. Ornis Svecica 20: 115-127
  • R1565 - Fox, A.D. &¬†Leafloor, J.O. (in prep) A global audit of the status and trends of Arctic and Northern Hemisphere goose populations.

Notes

  • T6889 - Long-term trend is also reported as declining.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on