Population information

Order name Anseriformes
Family name Anatidae
Scientific name Tachyeres leucocephalus Common name White-headed Steamerduck
Population name Argentina
Breeding range S Chubut coast Argentina Non-breeding range
Red List Category Vulnerable
Ramsar regions Neotropics
Notes

Conservation Framework

Conservation framework Notes
No conservation frameworks
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 1 0 0 1 10,000 [R115]
WPE 2 0 0 1 10,000 [R115]
WPE 3 0 0 1 10,000 [R115]
WPE 4 0 0 2,500 5,000 [S4915] [R115]
WPE 5 2006 2008 3,420 3,680 Census based [R1002]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 1 1980 1990 STA [R115]
WPE 2 1980 1990 STA [R115]
WPE 3 1980 1990 STA [R115]
WPE 4 1980 1990 STA [R115]
WPE 5 2001 2010 STA Good [R115]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 1 0 -1
WPE 2 0 -1
WPE 3 2002 100
WPE 4 2006 40
WPE 5 2012 35

References

  • R115 - Callaghan, D.A. and Green, A.J. 1993. Wildfowl at risk, 1993. Wildfowl 44: 149-169.
  • R1002 - Ag?ero, M.L., Garc?a Borboroglu, P. and D. Esler. 2011. Distribution and abundance of Chubut Steamerducks: an endemic species to Central Patagonia, Argentina. Bird Conservation International.Vol. 21. Pp.

Notes

  • S4915 - Perhaps fewer than 5,000 remain (334).



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on