Population information

Order name Gruiformes
Family name Gruidae
Scientific name Antigone vipio Common name White-naped Crane
Population name China (non-bre)
Breeding range Mongolia, NE China, extreme SE Russia Non-breeding range China (Yangtze Basin)
Red List Category Vulnerable
Ramsar regions Asia
Notes

Conservation Framework

Conservation framework Notes
EAAF Partnership
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 1 1990 1990 2,000 2,700 [R328]
WPE 3 2002 2002 4,000 4,000 [R684]
WPE 4 2006 2006 3,000 3,000 [S60] [R668]
WPE 2 1995 1995 3,000 3,000 [R443]
WPE 5 2011 2011 1,000 1,500 Expert opinion [S5910] [R1107]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 1 1988 1990 DEC [R328]
WPE 3 1991 2001 STA [R684]
WPE 4 1994 2004 STA [R125]
WPE 2 0 0 Unknown
WPE 5 1994 2004 STA [R125]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 1 1994 24
WPE 3 2002 40
WPE 4 2006 30
WPE 2 1997 30
WPE 5 2012 10

References

  • R328 - ICF. 1991. Winter counts of endangered Cranes. The ICF Bugle 17 (4): 8.
  • R684 - Wang, Qishang,. (pers. comm.). 2002. Unpublished data concerning Chinese waterbirds.
  • R668 - Unpublished information supplied by Wetlands International Specialist Groups, 2006.
  • R125 - Chan, Simba, In litt,. 2005. Unpublished information on Asian waterbirds.
  • R443 - Meine, C.D. and Archibald, G.W. (eds.). 1996. The Cranes: status survey and conservation Action Plan. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, UK. 294 pp.
  • R1107 - Harris, J. In litt. 2012t.

Notes

  • S60 - 676 (Jim Harris) reported 3,000 in 2005. 415: 4,354 in AWC 2001 in China.
  • S5910 - New estimate from ICF (Harris, J. In litt. 2012,. The minimum estimate is based on two coordinated counts by ICF, Poyang Lake National Nature Reserve, and others in winter 2011-12 at Poyang Lake, both < 1,000.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on