Population information

Order name Ciconiiformes
Family name Ardeidae
Scientific name Calherodius leuconotus Common name White-backed Night-heron
Population name Africa
Breeding range Tropical Africa to NE South Africa Non-breeding range
Red List Category Least Concern
Ramsar regions Africa
Notes Sometimes included in genus Gorsachius.

Conservation Framework

Conservation framework Notes
No conservation frameworks
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 2001 2001 25,000 1,000,000 [R190]
WPE 4 0 0 25,000 100,000 [R192]
WPE 1 0 0 -1 -1
WPE 2 0 0 1 50,000 [R667]
WPE 5 0 0 25,000 100,000 Best guess [R192]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1991 2001 STA [R190]
WPE 4 1991 2001 STA [R190]
WPE 1 0 0 Unknown
WPE 2 0 0 Unknown
WPE 5 1991 2001 STA [R190]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 0 -1
WPE 4 2006 1000
WPE 1 0 -1
WPE 2 1997 250
WPE 5 2012 1000

References

  • R190 - Dodman, T. 2002. Waterbird Population Estimates in Africa. Unpublished report to Wetlands International.
  • R192 - Dodman, T., 2006. Status, estimates and trends of waterbird populations in Africa. Wetlands International, Dakar.
  • R667 - Unpublished information supplied by Wetlands International Specialist Groups, 1997.

Notes




Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on