Population information

Order name Ciconiiformes
Family name Ardeidae
Scientific name Egretta rufescens Common name Reddish Egret
Population name rufescens, S USA
Breeding range Southern North America Non-breeding range
Red List Category Near Threatened
Ramsar regions Neotropics North America
Notes In WPE2 this population belonged to one single population (S.h. rufescens, North America/Caribbean).

Conservation Framework

Conservation framework Notes
No conservation frameworks
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 0 0 10,000 25,000 [R387]
WPE 4 0 0 10,000 25,000 [R387]
WPE 5 1991 2006 5,000 7,000 [S6418] [R1080]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 0 0 Unknown
WPE 4 0 0 Unknown
WPE 5 1991 2006 DEC [R1080]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 250
WPE 4 2006 250
WPE 5 2012 60

References

  • R387 - Kushlan, James, A., Melanie J. Steinkamp, Katharine Parsons, Jack Capp, Martin Acosta Cruz, Malcolm Coulter, Ian Davidson, Loney Dickson, Naomi Edelson, Richard Elliot, R. Michael Erwin, Scott Hatch, Stephen Kress, Robert Milko, Steve Miller, Kyra Mills, Richard Paul, Roberto Phillips, Jorge E. Saliva, Bill Sydeman, John Trapp, Jennifer Wheeler, and Kent Wohl. 2002. North American Waterbird Conservation Plan, Version 1. Waterbird Conservation for the Americas, Washington, DC, USA.
  • R1080 - Green, M.C. 2006. Status report and survey recommendations on the Reddish Egret (Egretta rufescens). U.S. Fish and Wildlife Service, Atlanta, GA. 37 pp.

Notes

  • S6418 - Green 2006. 1,215-1,330 breeding pairs in southern USA; 800-1,000 breeding pairs in Mexico (inc. dickeyi); 200 breeding pairs in Bahamas.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on