Population information

Order name Anseriformes
Family name Anatidae
Scientific name Oxyura jamaicensis Common name Ruddy Duck
Population name (rubida)
Breeding range Central & W North America, Caribbean Non-breeding range Coastal USA S to West Indies and Honduras
Red List Category Least Concern
Ramsar regions Neotropics North America
Notes Population added in WPE3. Usually included in nominate.

Conservation Framework

Conservation framework Notes
No conservation frameworks
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 0 0 500,000 500,000 [R348]
WPE 4 0 0 485,000 485,000 [R699]
WPE 5 0 0 485,000 485,000 [R699]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1985 1995 STA [R348]
WPE 4 1985 1995 STA [R348]
WPE 5 1985 1995 STA [R348]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 5000
WPE 4 2006 4900
WPE 5 2012 4900

References

  • R348 - Johnsgard Paul A. and Montserrat Carbonell. 1996. Ruddy Ducks and Other Stifftails: Their Behavior and Biology. University of Oklahoma Press. 291pp.
  • R699 - Wilkins. Khristi, in litt. August 2005.

Notes




Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on