Population information

Order name Anseriformes
Family name Anatidae
Scientific name Dendrocygna bicolor Common name Fulvous Whistling-duck
Population name Eastern & Southern Africa
Breeding range Eastern, Southern Africa Non-breeding range
Red List Category Least Concern
Ramsar regions Africa
Notes These populations were treated as a single larger population WPE1. (WPE4)

Conservation Framework

Conservation framework Notes
AEWA
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 2 1990 1995 200,000 500,000 [R578]
WPE 3 2001 2001 150,000 350,000 [R190]
WPE 4 2001 2001 150,000 350,000 [R190]
WPE 5 2001 2001 150,000 350,000 Expert opinion [R190]
CSR 4 2001 2001 150,000 350,000 Expert opinion [R190]
CSR 5 2001 2001 150,000 350,000 Expert opinion [R190]
CSR 6 2001 2001 150,000 350,000 Expert opinion [S8677] [R190]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 2 0 0 Unknown
WPE 3 0 0 Unknown
WPE 4 0 0 Unknown
WPE 5 1990 2000 STA No idea [R66]
CSR 4 1990 2000 STA No idea [R66]
CSR 5 1990 2000 STA No idea [R66]
CSR 6 2003 2012 Unknown No idea

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 2 1997 3500
WPE 3 2002 2500
WPE 4 2006 2500
WPE 5 2012 2300
CSR 4 0 -1
CSR 5 0 -1

References

  • R578 - Scott, D.A. and Rose, P.M. 1996. Atlas of Anatidae populations in Africa and western Eurasia. Wetlands International Publication No. 41. Wetlands International, Wageningen, NL. 336 pp.
  • R190 - Dodman, T. 2002. Waterbird Population Estimates in Africa. Unpublished report to Wetlands International.
  • R66 - BirdLife International Website 2002
  • R1548 - Wetlands International (2017) Flyway trend analyses based on data from the African-Eurasian Waterbird Census from the period of 1967-2015. Ede, The Netherlands: Wetlands International. Temporary URL: https://www.dropbox.com/sh/r76f4eyuhzu65co/AADzzQkhySsUDsmwFJUcHs91a?dl=0

Notes

  • S8677 - Patchy IWC data does not permit to improve the estimate of this rather nomadic species.
  • T6867 - 2000-2015: 0.8463 (SE 0.0441) - steep decline.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on