Population information

Order name Charadriiformes
Family name Laridae
Scientific name Sternula nereis Common name Fairy Tern
Population name exsul
Breeding range New Caledonia Non-breeding range
Red List Category Vulnerable
Ramsar regions Oceania
Notes

Conservation Framework

Conservation framework Notes
No conservation frameworks
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 1999 1999 300 300 [R68]
WPE 4 2005 2005 300 300 [S2685] [R64]
WPE 1 0 0 -1 -1
WPE 2 1993 1993 1 10,000 [R138]
WPE 5 1999 2004 300 300 Expert opinion [S7403] [R41] [R64]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1990 2000 DEC [R68]
WPE 4 1995 2005 DEC [R64]
WPE 1 0 0 Unknown
WPE 2 0 0 Unknown
WPE 5 1998 2007 INC Reasonable [T5548] [R1014]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 3
WPE 4 2006 3
WPE 1 0 -1
WPE 2 0 -1
WPE 5 2012 3

References

  • R68 - BirdLife International. (2000). Threatened Birds of the World. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife international
  • R64 - BirdLife International. 2005. Threatened birds of the world 2005. Species factsheets available at?www.birdlife.org
  • R138 - Collar, N.J., Crosby, M.J. and Stattersfield, A.J. 1994. Birds to Watch 2. The World List of Threatened Birds. BirdLife Conservation series No. 4. BirdLife International, Cambridge, UK. 407 pp.
  • R41 - Barr?, N. and Dutson, G. 2000. Oiseaux de Nouvelle-Caledonie. Liste commentee. Suppl. Alauda (68), 3: 49pp.
  • R1014 - Baling, M., Jeffries, D., Barr?, N. and Brunton, D.H. 2008. A survey of Fairy Tern (Sterna nereis) breeding colonies in the Southern Lagoon, New Caledonia. Emu 109: 57-61.

Notes

  • S2685 - 65 & 42 estimate 100 pairs (300 individuals).
  • S7403 - No change to WPE4 estimate but trend now increasing.
  • T5548 - No change to WPE4 estimate but trend now increasing.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on