Population information

Order name Charadriiformes
Family name Laridae
Scientific name Sterna striata Common name White-fronted Tern
Population name incerta
Breeding range Flinders & Cape Barren Is, NE Tasmania Non-breeding range SE Australia S Queensland-Tasmania-S Australia
Red List Category Least Concern
Ramsar regions Oceania
Notes In WPE2 this population belonged to one single population (New Zealand & Is/SE Australia).

Conservation Framework

Conservation framework Notes
EAAF Partnership
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 1999 1999 135 135 [R249]
WPE 4 1999 1999 135 135 [R249]
WPE 5 2009 2009 180 180 Expert opinion [S7355] [R1076]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1986 1996 STA [R249]
WPE 4 1986 1996 STA [R249]
WPE 5 2000 2009 STA Reasonable [R1076]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 1
WPE 4 2006 1
WPE 5 2012 2

References

  • R249 - Garnett, S.T. and Crowley, G.M. 2000. The Action Plan for Australian Birds 2000. Environment Australia, Canberra.
  • R1076 - Garnett, S.T., Szabo, J.K. and Dutson, G. 2010. The Action Plan for Australian Birds 2010. CSIRO Publishing, Melbourne.

Notes

  • S7355 - Estimate is 120 mature individuals, thus 180 birds for the WPE estimate.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on