Population information

Order name Charadriiformes
Family name Laridae
Scientific name Larus fuscus Common name Lesser Black-backed Gull
Population name graellsii, Western Europe/Mediterranean & West Africa
Breeding range SW Greenland, Iceland, Faeroes, Ireland, Britain, Belgium, France Non-breeding range W Europe to W Africa
Red List Category Least Concern
Ramsar regions Africa Europe North America
Notes

Conservation Framework

Conservation framework Notes
AEWA
EUBD
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 1970 1990 525,000 525,000 No quality assessment [R69]
WPE 1 1994 1994 400,000 500,000 No quality assessment [R70]
WPE 2 1994 1994 400,000 500,000 No quality assessment [R70]
WPE 4 1990 2000 530,000 570,000 No quality assessment [S2247] [R63]
WPE 5 1990 2000 530,000 570,000 Expert opinion [R63]
AEWA CSR 4 1990 2000 530,000 570,000 Expert opinion [R63]
AEWA CSR 5 1990 2000 530,000 570,000 Expert opinion [R63]
AEWA CSR 6 1998 2012 562,000 603,000 Census based [S8416] [R1362] [R1361] [R63]
AEWA CSR 7 1981 2012 560,000 600,000 Expert opinion [S8970] [R1549]
AEWA CSR 8 1981 2018 480,000 500,000 Census based [S9483] [R1625] [R1750]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1970 1990 INC No quality assessment [R69]
WPE 1 1983 1993 INC No quality assessment [R70]
WPE 2 1983 1993 INC No quality assessment [R70]
WPE 4 1990 2000 INC No quality assessment [R63]
WPE 5 1990 2000 INC Poor [R63]
AEWA CSR 4 1990 2000 INC Poor [R63]
AEWA CSR 5 1990 2000 INC Poor [R63]
AEWA CSR 6 2000 2012 DEC Reasonable [T6415] [R1362] [R1361]
AEWA CSR 7 2000 2012 DEC Reasonable [T7044] [R1549]
AEWA CSR 8 2000 2012 DEC Poor [T7627] [R1625]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 5300
WPE 1 1994 4500
WPE 2 1994 4500
WPE 4 2006 5500
WPE 5 2006 5500
AEWA CSR 4 -1 -1 Not Set
AEWA CSR 5 -1 -1 Not Set
AEWA CSR 6 -1 -1 Not Set
AEWA CSR 7 2006 5500
AEWA CSR 8 2006 5500

References

  • R69 - BirdLife International/European Bird Census Council. 2000. European bird populations: estimates and trends. Cambridge, UK. BirdLife International Conservation Series No. 10.
  • R70 - BirdLife International/European Birds Census Council, European Birds Database. Accessed March 1994.
  • R63 - BirdLife International (2004)b. Birds in Europe, population estimates, trends and conservation status. Cambridge, UK: BirdLife International. (BirdLife Conservation Series No. 12).
  • R1362 - European Topic Centre on Biological Diversity (in prep) Population and trend data provided by the EU Member States in the frame of their reporting under Article 12 of the EU Birds Directive. Online fact sheets. European Topic Centre on Biological Diversity, Paris. URL: http://bd.eionet.europa.eu/activities/Reporting/Article_12/Reports_2013/Member_State_Deliveries. Accessed on 31 July 2014.
  • R1361 - BirdLife International, BTO, EBCC, CSO, IUCN, RSPB, SOVON, Wetlands International (in prep) Population and trend data provided to the European Red List of Birds Project funded by the European Commission. Digital dataset. BirdLife International, Cambridge, UK. Accessed on 31 July 2014.
  • R1549 - BirdLife International 2015. European Red List of Birds. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities. http://datazone.birdlife.org/info/euroredlist
  • R1625 - BirdLife International (in prep) European Red List of Birds. Deliverable to the European Commission (DG Environment) in 2021 under Service Contract ENV.D.3/SER/2018/0018.
  • R1750 - Olsen, K. M. (2010). Gulls of Europe, Asia and North America. Bloomsbury Publishing.

Notes

  • S2247 - Earlier estimates included intermedius in The Netherlands and Spain in this population. BirdLife International (2004b): Summed data from relevant countries: 176,705-187,740 pairs (530,115 - 563,220 individuals).
  • S8416 - 178,382-192,079 pairs in EU breeding range countries, GL and IS (European Topic Centre on Biological Diversity, in prep., BirdLife International et al., in prep.) and further 9,000 pairs in FO (BirdLife International, 2004). This yields a total estimate of 146,382-148,579 pairs, i.e. 562,000-603,000 individuals after rounding.
  • T6415 - 2000-2012: 0.9630-0.9724, 1980-2012: 1.0081-1.0104 (European Topic Centre on Biological Diversity, in prep., BirdLife International et al., in prep.). Earlier increase has apparently turned into decline. However, short term decline is only reported from the UK and ES.
  • S8970 - 186,382-198,877 pairs. Data from FO is from 1981.
  • T7044 - Long-term trend is still increasing.
  • S9483 - The size of the breeding population is estimated at 160,247-165,197 pairs, or 480,000-500,000 individuals after rounding in ES, ESIC, FO, FR, GL, IE, IS, PT, GB based on data from the period of 1981-2018 (BirdLife International, in prep.). Mixes and intergrade with L. f. intermedius and estimates calculated based on country allocations in the absence of subspecies level estimates. Country allocations follow the reporting in under Article 12 of the EU Birds Directive for 2008-2012, but some L. f. graellsii breeds also in NL, DE and DK (Malling Olsen and Larsson, 2002). In winter, it mix even more extensively with the intermedius subspecies. Therefore, IWC counts are not suitable to monitor the status of this population.
  • T7627 - Based on BirdLife International (in prep.), it is estimated that the breeding population has decreased by 54% in ES, IE and IS between 2009 and 2018. No quantitative trend information is available from ESIC, FO, FR, GB, GL and PT, i.e. the majority of the population. Although no GB trend is available, the number of coastal breeding birds has declined by 26% between 2004-2015. The long-term trend is thought to be still increasing although quantitative trend information is only available from FR and IE. Qualitatively it is thought to have incised also in GL, fluctuated in IS and unknown everywhere else. As with population size, the trend cannot be legitimately assessed for this population based on mid-winter counts.



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on