Population information

Order name Charadriiformes
Family name Laridae
Scientific name Larus fuscus Common name Lesser Black-backed Gull
Population name fuscus, NE Europe/Black Sea, SW Asia & Eastern Africa
Breeding range N Norway, E Sweden, E Denmark, Finland, Estonia, W Russia E to White Sea Non-breeding range E Africa S to Tanzania, (+few SW Asia)
Red List Category Least Concern
Ramsar regions Africa Asia Europe
Notes

Conservation Framework

Conservation framework Notes
AEWA
CAF Action Plan
EUBD
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 1970 1990 156,000 228,000 No quality assessment [R69]
WPE 4 0 0 55,500 55,500 No quality assessment [S2242] [R293]
WPE 1 1994 1994 200,000 300,000 No quality assessment [R70]
WPE 2 1994 1994 200,000 300,000 No quality assessment [R70]
WPE 5 2005 2005 56,000 56,000 Expert opinion [R293]
AEWA CSR 4 2005 2005 56,000 56,000 Expert opinion [R293]
AEWA CSR 5 2005 2005 56,000 56,000 Expert opinion [R293]
AEWA CSR 6 2000 2013 53,000 81,000 Expert opinion [S8415] [R1362] [R1361]
AEWA CSR 7 2006 2013 53,000 81,000 Expert opinion [S8969] [R1549]
AEWA CSR 8 2008 2018 40,000 73,000 Expert opinion [S9481] [R1625]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1970 1990 DEC No quality assessment [R69]
WPE 4 1995 2005 DEC No quality assessment [R293]
WPE 1 0 0 Unknown No quality assessment
WPE 2 0 0 Unknown No quality assessment
WPE 5 1995 2005 DEC Reasonable [T5094] [R293] [R893]
AEWA CSR 4 1995 2005 DEC Reasonable [R293]
AEWA CSR 5 1995 2005 DEC Reasonable [T1475] [R293] [R893]
AEWA CSR 6 2000 2012 DEC? Reasonable [T6414] [R1362] [R1361]
AEWA CSR 7 2000 2012 DEC Reasonable [T7043] [R1549]
AEWA CSR 8 2009 2018 DEC Reasonable [T7625] [R1625]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 1900
WPE 4 2006 550
WPE 1 1994 2500
WPE 2 1994 2500
WPE 5 2012 560
AEWA CSR 4 -1 -1 Not Set
AEWA CSR 5 -1 -1 Not Set
AEWA CSR 6 -1 -1 Not Set
AEWA CSR 7 2018 650
AEWA CSR 8 2018 650

References

  • R69 - BirdLife International/European Bird Census Council. 2000. European bird populations: estimates and trends. Cambridge, UK. BirdLife International Conservation Series No. 10.
  • R293 - Hario, M. in press, 2006: Diurnal attendance of nominate Lesser Black-backed Gulls Larus f. fuscus at a Ugandan lake - implications for the conservation of a globally threatened subspecies. - Bird Conservation International.
  • R70 - BirdLife International/European Birds Census Council, European Birds Database. Accessed March 1994.
  • R893 - Hario, M. and Nuutinen, J.M.J. 2011. Varying chick mortality in an organochlorine-?strained? population of the nominate Lesser Black-backed Gull Larus f. fuscus in the Baltic Sea. Ornis Fennica 88:1?13.
  • R1362 - European Topic Centre on Biological Diversity (in prep) Population and trend data provided by the EU Member States in the frame of their reporting under Article 12 of the EU Birds Directive. Online fact sheets. European Topic Centre on Biological Diversity, Paris. URL: http://bd.eionet.europa.eu/activities/Reporting/Article_12/Reports_2013/Member_State_Deliveries. Accessed on 31 July 2014.
  • R1361 - BirdLife International, BTO, EBCC, CSO, IUCN, RSPB, SOVON, Wetlands International (in prep) Population and trend data provided to the European Red List of Birds Project funded by the European Commission. Digital dataset. BirdLife International, Cambridge, UK. Accessed on 31 July 2014.
  • R1549 - BirdLife International 2015. European Red List of Birds. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities. http://datazone.birdlife.org/info/euroredlist
  • R1625 - BirdLife International (in prep) European Red List of Birds. Deliverable to the European Commission (DG Environment) in 2021 under Service Contract ENV.D.3/SER/2018/0018.

Notes

  • S2242 - Earlier estimates included intermedius in Denmark, S Norway & Sweden in this population. Hario in press 2006: National surveys, including total survey of Finland in 2004, resulted in estimate of 18,000-19,000 pairs (54,000-57,000 individuals) for nominate fuscus and confirmed predominance of intermedius in Norway & Sweden.
  • T5094 - Hario & Nuutinen 2011. Survey in Scandinavia in 2005 provided basis for accurate separation from intermedius and together with monitoring data from the Finnish coast revealed the small size and rapidly decreasing status of the population of nominate fuscus. National Red Data books of Finland, Sweden, Norway and Estonia and a 2011 paper in Oris Fennica (Hario & Nuutinen 2011) describe the ‚Äúdrastic decline‚ÄĚ and suggest the principal cause is breeding failure related to organochlorine pollution.
  • T1475 - Hario & Nuutinen 2011. Survey in Scandinavia in 2005 provided basis for accurate separation from intermedius and together with monitoring data from the Finnish coast revealed the small size and rapidly decreasing status of the population of nominate fuscus. National Red Data books of Finland, Sweden, Norway and Estonia and a 2011 paper in Oris Fennica (Hario & Nuutinen 2011) describe the ‚Äúdrastic decline‚ÄĚ and suggest the principal cause is breeding failure related to organochlorine pollution.
  • S8415 - 17,812-26,838 pairs, i.e. 53,000-81,000 inidividuals (European Topic Centre on Biological Diversity, in prep., BirdLife International et al., in prep.).
  • T6414 - 2000-2012: 0.9621-1.009, 1980-2012: 0.9701-0.9904 (European Topic Centre on Biological Diversity, in prep., BirdLife International et al., in prep.). Decline continues in EE (55-70%), FI (15-48%) and NO (unquantified), but stopped in SE. Unknown in RU.
  • S8969 - 17,812-26,838 pairs.
  • T7043 - Significant long-term decline.
  • S9481 - The size of the breeding population is estimated at 13,411-24,224 pairs, or 40,000-73,000 individuals after rounding in EE, FI, NO, NO, PL, RU, NO SE and SJ based on data from the period of 2008-2018 (BirdLife International, in prep.).
  • T7625 - The population has decreased by 1-30% in EE, FI and SE between 2009 and 2018. The trend is unknown in RU, uncertain in NO and fluctuating in PL. It has decreased by 4-34% in EE, NO, NO, SE, SE between 1980 and 2018. No quantitative trend information is available from FI (decreasing), PL, RU (unknown), SJ (fluctuating).



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on