Population information

Order name Charadriiformes
Family name Laridae
Scientific name Larus atlanticus Common name Olrog's Gull
Population name SE South America
Breeding range Atlantic coast C & N Argentina Non-breeding range Atlantic coast S Brazil, Uruguay S to C Argentina
Red List Category Near Threatened
Ramsar regions Neotropics
Notes

Conservation Framework

Conservation framework Notes
No conservation frameworks
Note:

Population size

Publication Start year End year Minimum Maximum Estimate quality Notes References Actions
WPE 3 1999 1999 4,600 4,600 [R68]
WPE 4 0 0 10,500 10,500 [S2090] [R524]
WPE 1 0 0 3,500 3,500 [R722]
WPE 2 0 0 4,000 5,000 [R725]
WPE 5 2011 2011 10,400 10,400 Census based [R1198]

Population trends

Publication Start year End year Trend Trend quality Notes References Actions
WPE 3 1990 2000 DEC [R68]
WPE 4 1994 2004 STA [R724]
WPE 1 0 0 Unknown
WPE 2 0 0 Unknown
WPE 5 2001 2010 STA Reasonable [R724]

Population 1% level

Publication Yearset 1 percent Note
WPE 3 2002 45
WPE 4 2006 105
WPE 1 1994 35
WPE 2 1997 45
WPE 5 2012 100

References

  • R68 - BirdLife International. (2000). Threatened Birds of the World. Barcelona and Cambridge, UK: Lynx Edicions and BirdLife international
  • R524 - Petracci, P.F., L.F. La Sala, G. Aguerre, C.H.F. Perez, N. Acosta, M. Sotelo and C. Pamparana. 2004. Dieta de la Gaviota Cocinera (Larus dominicanus) durante el per?odo reproductivo en el estuario de Bah?a Blanca, Buenos Aires, Argentina. Hornero 1: 23-28.
  • R724 - Yorio, P.M. (In litt.). 2005.
  • R722 - Yorio, P.M. and Harris, G. 1993. Actualizacion de la distribution reproductiva, estado poblacional y de conservacion de la Gaviota de Orlog (Larus atlanticus). El Hornero 13: 200-202
  • R725 - Yorio, P.M. (pers comm.). 1996. Unpublished information from the Plan de Manejo Integrado de la Zona Costera Patag?nica - FPN/PNUD/GEF.
  • R1198 - Yorio, P., Garc?a Borboroglu, P. and Petracci, P.F. 2012. Unpublished information on the Olrog's Gull (Larus atlanticus).

Notes

  • S2090 - 2,806 nests (8,418 individuals) in the Isla del Puerto colony in 2003 (531). 734 estimates 3,500 pairs in total (10,500 individuals).



Copyright Wetlands International 2012

Citation: Wetlands International (). "Waterbird Population Estimates" . Retrieved from wpe.wetlands.org on